WSKAZÓWKI DLA LUDNOŚCI
Co robić, aby chronić siebie i najbliższych?
- Wątpliwości związane ze stanem sanitarnym obiektów, ujęć wody zgłoś do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bytomiu.
- W czasie powodzi nie spożywaj żywności, która uległa zamoczeniu, nie pij wody z ujęcia lub ze studni, która została zalana.
- Nie spożywaj owoców, warzyw i innych płodów z terenów po powodziowych.
- Nie kąp się w zbiornikach wodnych nie dopuszczonych przez służby sanitarne do kąpieli.
- Po awarii sieci sanitarnych oczyść otoczenie (dezynfekcja).
- Nie spożywaj żywności z niepewnych źródeł, przeterminowanej.
- Nie pij wody z niezbadanych ujęć, źródeł.
- Zgłoś do służb sanitarnych nietypowe (nie przeznaczone do tego celu) miejsca składowania odpadów komunalnych.
Co zrobić, aby w przypadku zagrożenia epidemią chronić siebie i najbliższych?:
- Nie lekceważ ostrych objawów chorobowych, które wystąpiły nagle i skontaktuj się z lekarzem w celu przebadania.
- Nie lekceważ sytuacji kiedy te same objawy chorobowe w krótkim czasie wystąpiły u ciebie i osoby lub osób, z którymi miałeś kontakt.
- Przestrzegaj terminów szczepień ochronnych.
- Skontaktuj się z lekarzem jeśli wystąpią u ciebie nagłe nietypowe objawy chorobowe a ty nie dawno powróciłeś z egzotycznego kraju.
Kiedy istnieje podejrzenie epidemii:
- Unikaj dużych zbiorowisk ludzkich.
- Unikaj kontaktu z osobą chorą twarzą w twarz.
- Jeśli wystąpiły u ciebie objawy chorobowe lub kontaktowałeś się z osobą chorą załóż na twarz maskę z gazy lub bibuły co zmniejszy ryzyko zakażenia innych.
- Przestrzegaj podstawowych zasad higieny osobistej.
- Rygorystycznie przestrzegaj zaleceń, zakazów i nakazów wydawanych przez władze i służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo sanitarno-epidemiologiczne,
INFORMACJA
O ZAPOBIEGANIU CHOROBOM ZAKAŹNYM SŁUŻBA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA OSTRZEGA: POWÓDŹ SPRZYJA SZERZENIU SIĘ CHORÓB ZAKAŹNYCH Woda rozniosła i osadziła na terenie powodziowym zarazki zakaźnych schorzeń przewodu pokarmowego: duru brzusznego, czerwonki, salmonelloz i innych chorób biegunkowych. W glebie oraz w pomieszczeniach chłodnych i wilgotnych mogą pozostawać zdolne do zakażenia przez kilka tygodni. Zarazki należy zniszczyć wszędzie gdzie tam, gdzie jest to możliwe.
W TYM CELU TRZEBA:
- Odkazić wapnem chlorowanym zalane powodzią studnie i ujęcia wody.
- Oczyścić z osadów i odkazić przy użyciu chemicznych środków czyszczących powierzchnię ścian, podłógi sprzętów gospodarczych.
- Wywietrzyć, wysuszyć i odmalować pomieszczenia mieszkalne i gospodarcze, zwłaszcza te, w których przechowuje się żywność i gdzie przebywają małe dzieci oraz osoby starsze, niedołężne itp.
- Oczyścić, wysuszyć i odkazić miejsca ustępowe, często powtarzać odkażanie urządzeń sanitarnych i ustępów, zmywać je i utrzymywać je w czystości i suchości.
ZAKAŹNE SCHORZENIA PRZEWODU POKARMOWEGO SZERZĄ SIĘ POPRZEZ ZAKAŻONĄ ŻYWNOŚĆ I BRUDNE RĘCE. TYLKO RYGORYSTYCZNE PRZESTRZEGANIE ZASAD HIGIENY CHRONI PRZED ZACHOROWANIEM
- Wodę do picia, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo, do mycia zębów należy zawsze gotować przed użyciem.
- Surowe produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, ryby, jaja) oraz warzywa należy traktować jako zakażone i nie dopuszczać do ich zetknięcia się z produktami gotowymi do spożycia, zwłaszcza gotowanymi i przeznaczonymi do spożycia na zimno lub przechowywania.
- Ręce myć dokładnie wodą z mydłem, czyszcząc również paznokcie po każdej bytności w ustępie, oporządzeniu zwierząt, czyszczeniu warzyw oraz mięsa i jaj.
- W razie zachorowania należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza i poddać się jego zaleceniom.
- W przypadku konieczności zastosowania szczepień ochronnych przeciw durowi brzusznemu należy jak najszybciej zgłosić się do punktu szczepień.