Danie Roku 2012

Data publikacji: 23 listopada 2012
Herb Powiatu Tarnogórskiego

Przewuszt z mołki, makrony z hawerfloków, swaczyna przi kopidłach, buchty z zołzom jagodowom, kreple w słomionkach. To tylko niektóre z dań, które rywalizowały w organizowanym przez Fundację Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska” konkursie „Danie roku 2012”. Finał konkursu odbył się 22 listopada w „Dworku Myśliwskim” w Brynku. Miło nam poinformować, że pierwsze miejsce w kategorii stowarzyszenia zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Tworoskiej. W kategorii restauracje trzecie miejsce przypadło z kolei restauracji „Zamkowej” z Tworoga.

Przewuszt z mołki, makrony z hawerfloków, swaczyna przi kopidłach, buchty z zołzom jagodowom, kreple w słomionkach. To tylko niektóre z dań, które rywalizowały w organizowanym przez Fundację Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska” konkursie „Danie roku 2012”. Finał konkursu odbył się 22 listopada w „Dworku Myśliwskim” w Brynku. Miło nam poinformować, że pierwsze miejsce w kategorii stowarzyszenia zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Tworoskiej. W kategorii restauracje trzecie miejsce przypadło z kolei restauracji „Zamkowej” z Tworoga.
Celem konkursu jest promocja walorów kulturowych naszych terenów poprzez promocję kuchni regionalnej, popularyzację gwary śląskiej i obyczajów, związanych z tradycyjnym śląskim stołem. Laureaci konkursu otrzymali tytuł „Mistrza kuchni” oraz insygnia władzy na rok 2012, czyli Złotą, Srebrną i Brązową Warzechę. Inicjatywa zwiększa atrakcyjność turystyczną naszego regionu i promuje kuchnię lokalną, która wyróżnia nasz region wśród innych obszarów Polski oraz przyczynia się do promocji polskiej zdrowa żywności i polskich produktów rolnych.
Laureaci konkursu:
Osoby fizyczne:
1.Patrycja Maruszczyk ze Strzebinia (czarna kluska śląska nadziewana wątróbką)
2.Maria Mroczek z Koszęcina (kołocz Marysi)
3.Stefania Matusek z Lisowic (przewuszt z mołki)
Wyróżnienie: Krystyna Kaczmarczyk z Koszęcina (drożdżowe paszteciki z farszem z krupnioka z pikantną zupą z dyni)
Stowarzyszenia:
1.Koło Gospodyń Wiejskich Nowa Wieś Tworoska (makrony z hawerfloków z marchewką)
2.Stowarzyszenie Koła Gospodyń Kochcice (buchty z zołzom jagodowom)
3.Sołtys i Rada Sołecka Wsi Glinica (szpecle)
Wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich w Wielowsi (swaczyna przy kopidłach)
Restauracje:
1.„Janina – Catering” ze Strzebinia (torta od Starki Maryi)
2.Restauracja „U Celiny” z Piłki (tort naleśnikowy)
3.Restauracja „Zamkowa” z Tworoga (pierogi wigilijne)
Wyróżnienie: Centrum Kultury „Zamek w Toszku” (kreple w słomionkach)
Nagrody specjalne:
Złota Warzecha – Koło Gospodyń Wiejskich z Wielowsi
Srebrna Warzecha – Patrycja Maruszczyk ze Strzebinia
Brązowa Warzecha – Restauracja „U Celiny” z Piłki

Zadzwoń teraz