„Zdrowy Senior” to temat wykładu o prawidłowym żywienia w dojrzałym wieku, który 6 maja wygłosiła dla studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku Tarnogórskiego Stowarzyszenia – UTW współorganizatorka Śląskiej Wiosny ze Zdrowiem – Barbara Dziuk. Barbara Dziuk jest radną Sejmiku Województwa Śląskiego , w którym pełni funkcje członka Komisji Polityki Społecznej i Ochrony Zdrowia, Komisji Współpracy Zagranicznej i Integracji Europejskiej, doraźnej Komisji ds.
„Zdrowy Senior” to temat wykładu o prawidłowym żywienia w dojrzałym wieku, który 6 maja wygłosiła dla studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku Tarnogórskiego Stowarzyszenia – UTW współorganizatorka Śląskiej Wiosny ze Zdrowiem – Barbara Dziuk. Barbara Dziuk jest radną Sejmiku Województwa Śląskiego , w którym pełni funkcje członka Komisji Polityki Społecznej i Ochrony Zdrowia, Komisji Współpracy Zagranicznej i Integracji Europejskiej, doraźnej Komisji ds. Organizacji Pozarządowych oraz zastępcy przewodniczącego Komisji Środowiska i Gospodarki Wodnej; zajmuje się promowaniem zdrowia, organizując, między innymi, tarnogórskie marsze różowej wstążeczki. Swój wykład Barbara Dziuk rozpoczęła od przekornego stwierdzenia, że wszyscy wiemy o tym czym zajmie się w swoim wykładzie, wiemy jak powinna wyglądać prawidłowa dieta, co sprzyja a co nie zdrowiu – ale… I właśnie nad tym „ale” należy się głębiej zastanowić. Wykładowczyni zaproponowała refleksję na temat reguł promowania zdrowia. Przedstawiła „7 reguł – zasad promowania zdrowia: 1. Poczucie własnej wartości, 2. Umożliwiać przyjaźnie i kontakty społeczne, 3. Zawierać przyjaźnie z (ciałem i umysłem), 4. Chronić i poprawiać środowisko,5. Rozwijać sensowną pracę – zdrowsze warunki pracy, 6. Poprawić opiekę zdrowotną – i wiedzę,7. Stwarzać przyszłość wartą życia – rozwijać radość życia”.
Odpowiedź na pytanie, co utrzymuje w zdrowiu wydaje się tak prosta i oczywista – wszyscy przecież wiedzą jaki przekaz dają takie reguły. Rodzi się więc potrzeba, żeby stale o tym przypominać i prowadzić takie działania promujące zdrowy tryb życia i odżywiania, by stało się ono normą postępowania każdego człowieka. Barbara Dziuk w swoim wykładzie zwróciła uwagę na konieczność zrównoważonego odżywiania. Nie bez znaczenia jest tu świadomość oceny własnego stanu zdrowia i umiejętność życia w zgodzie z kalendarzem biologicznym. Warto poświęcić więcej czasu na świadome odżywianie i wybierać produkty mniej przetworzone, jarzyny i owoce. Warto także wybierać dawne przepisy naszych babć, które z powodzeniem można wykorzystać we współczesnej kuchni. I tu wykładowczyni przypomniała przepis na pastę ”hekele” – prostą, a jednocześnie bardzo smaczną i zdrową. Kuchnia śląska, zdaniem Barbary Dziuk, kryje wiele dobrych i zdrowych receptur kulinarnych, o których warto sobie przypomnieć. Wykładowczyni radziła także, by wypracować własną dietę, umieć ustalić co to jest porcja – czyli ile trzeba jeść. Radziła także , by obliczać własna wagę przy pomocy wskaźnika kalkulatora BMI – czyli według wzoru matematycznego: podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Wartość wskaźnika BMI podającego wagę ciała została opracowana wyłącznie dla dorosłych i nie może być stosowana u dzieci. Swój wykład Barbara Dziuk podsumowała, jak podkreśliła truizmem, „żeby być zdrowym trzeba się świadomie i właściwie odżywiać”. Wykład Barbary Dziuk „Zdrowy Senior” był zapowiedzią akcji prozdrowotnych dla tarnogórzan w ramach V Śląskiej Wiosny ze Zdrowiem.
Stanisława Szymczyk
sekretarz Tarnogórskiego Stowarzyszenia – UTW
Tarnogórskie Stowarzyszenie- UTW zaprasza na wykład O. Leona Knabita 20 maja o godz. 16:30 do Tarnogórskiego Centrum Kultury
Więcej informacji na stronie: www.utwtg.pl