Panczkraut i karminadle

Data publikacji: 28 czerwca 2013
Herb Powiatu Tarnogórskiego

W ramach realizowanego przez Starostwo Powiatowe w Tarnowskich Górach projektu „Tarnogórski od kuchni” powstał kolejny, trzeci już, materiał filmowy. Tym razem zobaczyć można jak przygotować karminadle z panczkrautem. Przepis przedstawia Koło Gospodyń Wiejskich „Wesołe Kumoszki” ze Świętoszowic. „Tarnogórski od kuchni” to tytuł cyklu filmików promujących kuchnię regionalną. Potrawy przygotowywać będą między innymi znane osoby oraz koła gospodyń wiejskich z terenu naszego powiatu.


W ramach realizowanego przez Starostwo Powiatowe w Tarnowskich Górach projektu „Tarnogórski od kuchni” powstał kolejny, trzeci już, materiał filmowy. Tym razem zobaczyć można jak przygotować karminadle z panczkrautem. Przepis przedstawia Koło Gospodyń Wiejskich „Wesołe Kumoszki” ze Świętoszowic. „Tarnogórski od kuchni” to tytuł cyklu filmików promujących kuchnię regionalną. Potrawy przygotowywać będą między innymi znane osoby oraz koła gospodyń wiejskich z terenu naszego powiatu.

Filmy oglądać można na stronie internetowej www.tarnogorski.pl i facebookowym profilu Starostwa Powiatowego. Zapraszamy!

TARNOGÓRSKI OD KUCHNI – ODC. 3

PANCZKRAUT

1kg kapusty kiszonej
1kg kapusty białej poszatkowanej
2kg ziemniaków
0,5kg boczku wędzonego
2 cebule + przyprawy (sól, pieprz, listek laurowy, ziele ang.)

Kapustę i ziemniaki ugotować, boczek pokroić w kostkę
i roztopić, cebulę pokroić i zeszklić razem z boczkiem.
Kapustę i ziemniaki odlać z wody, ziemniaki potłuc i
wymieszać wszystko razem. Następnie dodać boczek, cebulę i
przyprawy.

KLOPSY (KARMINADLE)

1kg mięsa mielonego
2 bułki
3 jajka
cebula, sól, pieprz, czosnek, przyprawy zależnie od smaku.

Mięso mielone wymieszać z namoczonymi bułkami,
wbić jajka dodać cebulę, sól i przyprawy dokładnie wymieszać.
Formować klopsy, obtoczyć w tartej bułce, smażyć na oleju.

Smacznego!

Zadzwoń teraz