Ajsbajn i zimne szłapki w galantinie

Data publikacji: 25 października 2013
Herb Powiatu Tarnogórskiego

22 października na „Zamku w Toszku” odbył się finał VI edycji konkursu Danie Roku 2013, organizowany przez Fundację Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska”. Celem konkursu była promocja walorów kulturowych naszych terenów poprzez promocję kuchni regionalnej, popularyzację gwary śląskiej i obyczajów związanych z tradycyjnym śląskim stołem. Laureaci konkursu otrzymali tytuł „Mistrza kuchni” oraz insygnia władzy na rok 2013, czyli Złotą, Srebrną i Brązową Warzechę.

22 października na „Zamku w Toszku” odbył się finał VI edycji konkursu Danie Roku 2013, organizowany przez Fundację Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska”. Celem konkursu była promocja walorów kulturowych naszych terenów poprzez promocję kuchni regionalnej, popularyzację gwary śląskiej i obyczajów związanych z tradycyjnym śląskim stołem. Laureaci konkursu otrzymali tytuł „Mistrza kuchni” oraz insygnia władzy na rok 2013, czyli Złotą, Srebrną i Brązową Warzechę. Inicjatywa zwiększa atrakcyjność turystyczną naszego regionu i promuje kuchnię lokalną, która wyróżnia nasz region wśród innych obszarów Polski. W uroczystym rozstrzygnięciu konkursu uczestniczyli: wicewojewoda śląski Andrzej Pilot i wicestarosta Andrzej Elwart.

Uczestnicy przygotowali potrawy zgodnie z mottem przewodnim konkursu „Mięso i jego przetwory”. Na wszystkich finalistów czekały atrakcyjne nagrody. Prowadzącym galę finałową był Remigiusz Rączka, znany śląski kucharz. Czas oczekiwania na wyniki jury umilił występ Zespołu „Śląskie Trio” Piotra Szefera.

Do grona szacownego jury zaproszono:
Remigiusza Rączkę – Przewodniczący
Marię Henne – Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Kochcice
Andrzeja Pilota – I Wicewojewoda Śląski
Jerzego Motłocha – Dyrektor Wydziału Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego
Stanisława Gmitruka – Dyrektor Śląskiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Po smakowaniu potraw jury zdecydowało przyznać następujące miejsca:

Osoby fizyczne:
1.Stefania Badura – Enta po naszymu (gm. Wielowieś)
2.Katarzyna Stanchły – Richtig śląsko rolada (gm. Koszęcin)
3. Regina Mika – Nadziewane pałki z kury po nowowiejsku (gm. Tworóg)
Wyróżnienie: Maria Krok – Rolada ze szpinakiem (gm. Krupski Młyn)

Stowarzyszenia:
1. Koło Gospodyń Wiejskich Wielowieś – Ajsbajn i zimne szłapki w galantinie po świniobiciu (gm. Wielowieś)
2. Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Tworoskiej – Golunko w kapuście (gm. Tworóg)
3. Stowarzyszenie Miłośników Olszyny – Karminadle (gm. Herby)
Wyróżnienie: Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Glinica – Placki półmięsne (gm. Ciasna)

Restauracje:
1.„Blue Moon” – Pieczeń o trzech smakach (gm. Lubliniec)
2. „Janina Catering” – Pasztet z królika po Śląsku (gm. Koszęcin)
3. „Złota kaczka” – Schab po myśliwsku (gm. Toszek)
Wyróżnienie: „Pod Dębami” – Polyndwiczki + kloski + modro kapusta (gm. Koszęcin)

Jury przyznało też specjalne wyróżnienia:
Złota Warzecha – Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Tworoskiej
Srebrna Warzecha – Stefania Badura
Brązowa Warzecha – Koło Gospodyń Wiejskich – Wielowieś

Finał zgromadził ponad 100 osobową widownie, dla wszystkich starczyło przysmaków. Relację fotograficzną z konkursu można zobaczyć na stronie internetowej www.spichlerz.org.pl
Konkurs cieszy się co roku ogromnym zainteresowaniem społeczności lokalnej. Serdecznie zapraszamy do udziału w VII edycji konkursu w przyszłym roku.

Zadzwoń teraz