BIP

Produkty lokalne i ich promocja

Data publikacji: 23 maja 2014

22 maja w siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny w Koszęcinie odbyła się konferencja „Produkty lokalne i ich promocja”. W spotkaniu wzięło udział około 100 osób zamieszkałych na obszarze 12 gmin Spichlerza Górnego Śląska z powiatów gliwickiego, lublinieckiego oraz tarnogórskiego. Gościem konferencji był również wicestarosta Andrzej Elwart.

22 maja w siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny w Koszęcinie odbyła się konferencja „Produkty lokalne i ich promocja”. W spotkaniu wzięło udział około 100 osób zamieszkałych na obszarze 12 gmin Spichlerza Górnego Śląska z powiatów gliwickiego, lublinieckiego oraz tarnogórskiego. Gościem konferencji był również wicestarosta Andrzej Elwart.
Konferencja zrealizowana została przez Fundację Lokalna Grupa Działania „Spichlerz Górnego Śląska” we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Oddział w Częstochowie oraz Wydziałem Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach.
Głównym tematem konferencji były „Produkty lokalne i ich promocja” . Prezentację produktów lokalnych Spichlerza przygotowała Sławomira Klijanowicz – Marciniec (dziennikarka, kulturoznawca, pilot wycieczek po Górnym i Dolnym Śląsku). W dalszej części spotkania przygotowanej przez ARiMR uczestnicy mieli okazję zapoznać się z nowymi wytycznymi Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, które bardzo szeroko i wyczerpująco przedstawili specjaliści Oddziału ARiMR w Częstochowie – Leszek Znamierowski oraz Przemysław Posmyk. Oprócz nowych zadań programowych uczestnicy mieli okazję zdobyć dodatkową wiedzę na temat aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich i wykorzystania potencjałów endogenicznych na rzecz rozwoju lokalnego gmin Spichlerza Górnego.
W przerwach kawowych i obiadowej prezentowali się rękodzielnicy oraz wytwórcy produktów lokalnych z terenu gmin Spichlerza, którzy wystawili swoje stoiska promując tym samym swoją działalność. Była zatem okazja, aby oprócz zapoznania się z produktami rękodzieła naszego terenu dokonać zakupu atrakcyjnych przedmiotów rękodzielniczych. Łącznie przygotowano 10 stoisk wystawienniczych czynnych przez cały czas trwania konferencji.
W ramach drugiej części konferencji prezentacje dotyczące produktów tradycyjnych i regionalnych, europejskich i krajowych systemów jakości, jak również działania Samorządu Województwa Śląskiego przedstawili pracownicy Wydziału Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Śląskiego Państwo Agnieszka Kotwa oraz Aleksander Kotulecki.
Forma konferencja była otwarta dla wszystkich zainteresowanych i miała na celu przybliżenie samorządom i mieszkańcom tematu dotyczącego produktów lokalnych, które charakteryzują i wyróżniają obszar działalności Lokalnej Grupy Działania „ Spichlerz Górnego Śląska”.

Call Now ButtonZadzwoń teraz