Medaliony z karpia, czyli sukces nakielskich kucharzy

Data publikacji: 15 września 2014
Herb Powiatu Tarnogórskiego

Uczniowie klasy III techniku żywienia Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim zostali wicemistrzami I Kulinarnego Pucharu Śląska dla Szkół Gastronomicznych. Konkurs przebiegał dwuetapowo. Pierwszy etap polegał na wyłonieniu 6 finałowych ekip uczniów szkół o profilu gastronomicznym spośród nadesłanych zgłoszeń wraz z recepturą i sposobem wykonania dania konkursowego z kuchni śląskiej.

Uczniowie klasy III techniku żywienia Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim zostali wicemistrzami I Kulinarnego Pucharu Śląska dla Szkół Gastronomicznych. Konkurs przebiegał dwuetapowo. Pierwszy etap polegał na wyłonieniu 6 finałowych ekip uczniów szkół o profilu gastronomicznym spośród nadesłanych zgłoszeń wraz z recepturą i sposobem wykonania dania konkursowego z kuchni śląskiej. Komisja Eliminacyjna, w skład której wchodzili szefowie kuchni i członkowie Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, kierowała się następującymi kryteriami: dobór składników dania konkursowego, kreatywność receptury, nawiązania receptury do kuchni śląskiej. W elitarnym gronie szczęśliwych finalistów znalazła się i reprezentacja Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim.

Finał I Kulinarnego Pucharu Śląska dla Szkół Gastronomicznych odbył się 9 września podczas Targów Technologii Przetwórstwa Spożywczego –GastroSilesia. Reprezentanci CKR – uczniowie klasy III technikum żywienia Patryk Popielski i Mateusz Ordon – wykonali autorski przepis Piotra Cuglowskiego, nauczyciela przedmiotów gastronomicznych w szkole. Pomysł na medaliony z karpia z sosem z zielonego ogórka, grzanką i chipsami z bekonu okazał się receptą na sukces. Oryginalny przepis, sposób wykonania i serwowania oraz sam smak dania zapewniło reprezentantom Centrum Kształcenia Rolniczego II miejsce w konkursie. Już samo znalezienie się w gronie sześciu finalistów było wielkim wyróżnieniem, a zdobyte miejsce na podium – dopełnieniem marzeń. Oprócz nagród indywidualnych dla Patryka i Mateusza, szkoła uhonorowana czekiem na 2000 tyś. złotych. Pieniądze te zasilą blok przedmiotów gastronomicznych i przeznaczone zostaną na zakup nowoczesnego sprzętu dla uczniów, z którego będą mogli korzystać podczas zajęć w pracowniach.
Uczniom i ich nauczycielowi gratulujemy tak wielkiego sukcesu. Mamy nadzieję, że nie spoczną na laurach i będą dalej szlifować swoje umiejętności gastronomiczne!

Zadzwoń teraz