BIP

Nabór do konkursu kulinarnego XII Festiwalu „Śląskie Smaki”

Data publikacji: 2 maja 2017

Śląska Organizacja Turystyczna właśnie ogłosiła nabór do konkursu kulinarnego XII Festiwalu “Śląskie Smaki”. Odbędzie się on 11 czerwca w Koszęcinie. To miejsce ważne dla współorganizatora Festiwalu, którym jest Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.

Śląska Organizacja Turystyczna właśnie ogłosiła nabór do konkursu kulinarnego XII Festiwalu “Śląskie Smaki”. Odbędzie się on 11 czerwca w Koszęcinie. To miejsce ważne dla współorganizatora Festiwalu, którym jest Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
O tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz złoty, srebrny czy brązowy durszlak ubiegać się mogą zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – z 1 do 2 osób.
Każdy ma możliwość spróbowania swoich sił, a przede wszystkim – może poczuć się jak prawdziwy kuchmistrz!

Wraz z naborem do konkursu, ruszył nabór do jury Festiwalu Śląskie Smaki. Organizatorzy imprezy poszukują kucharzy, etnografów i nauczycieli zawodu w dziedzinie gastronomii, którzy oceniać będą niezwykłe potrawy uczestników. Co ważne – w jury jest tylko jedno miejsce dla osoby mogącej wykazać się szczególną znajomością kuchni regionalnej. Co to znaczy? Ktoś, kto brał już udział w konkursach kulinarnych (jako uczestnik lub jako juror) lub należy do Koła Gospodyń Wiejskich, czy innej organizacji zajmującej się m.in. kuchnią regionalną albo posiada np. dorobek wydawniczy w tym zakresie, również może być członkiem Jury konkursu kulinarnego XII Festiwalu „Śląskie Smaki”.

Regulaminy naborów dla drużyn chcących pokazać swoje możliwości kulinarne oraz osób chcących zasiadać w Jury XII Festiwalu dostępne na stronie www.slaskiesmaki.pl .

Zapraszamy do udziału!

Call Now ButtonZadzwoń teraz