BIP

Warsztaty kulinarne „Kuchnia łączy pokolenia ”

Data publikacji: 22 stycznia 2018

W Zespole Szkól Gastronomiczno- Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia”. Uczestniczyli w nich uczniowie szkoły oraz słuchacze tarnogórskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Planując te spotkanie młodzież i seniorzy chcieli przełamać stereotypy i bariery w postrzeganiu siebie nawzajem. Seniorzy chcieli również przekazać młodszemu pokoleniu lokalne tradycje i kulturę.


W Zespole Szkól Gastronomiczno- Hotelarskich w Tarnowskich Górach odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia”. Uczestniczyli w nich uczniowie szkoły oraz słuchacze tarnogórskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Planując te spotkanie młodzież i seniorzy chcieli przełamać stereotypy i bariery w postrzeganiu siebie nawzajem. Seniorzy chcieli również przekazać młodszemu pokoleniu lokalne tradycje i kulturę.

Kuchnia śląska była tematem pierwszego spotkania. Opowiedziały o niej ubrane w śląskie stroje „Starki” czyli Lyjna- Helena Domańska i Ryjzka – Teresa Majzner – słuchaczki UTW. Z bogatej kuchni śląskiej Ola Król- Skowron ( prowadząca warsztaty kulinarne ze słuchaczami UTW) wybrała cztery potrawy – sałatkę śledziową „szałot”, placuszki śledziowe, budyń z kartofli oraz makrony owsiane. Wspólna praca pod okiem nauczycieli z Zespołu Szkół – pań Elżbiety Zawartka i Agnieszki Smura przyniosła efekt w postaci smacznych i niecodziennych potraw.

Relację z tego spotkania będzie można zobaczyć 16 lutego br. w programie „Dojrzalsi” emitowanej przez TVP Katowice

Call Now ButtonZadzwoń teraz