Uczniowie pracują pełna parą!

Data publikacji: 2 listopada 2021
dwie dziewczyny podczas prac w kuchni warsztaty szkolne

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach nauka idzie pełną parą i to nie tylko na lekcjach przedmiotów ogólnych, lecz również na lekcjach przedmiotów zawodowych, gdzie młodzież uczy się zawodu w nowoczesnych pracowniach i warsztatach szkolnych.

stołówka, przygotowane stoliki i krzesła

Dyrektor Tomasz Respondek zaprasza zainteresowanych, przyszłych absolwentów szkół podstawowych do skorzystania z oferty edukacyjnej, a mieszkańców do kawiarenki i stołówki, gdzie można kupić i spróbować potraw przygotowywanych przez uczniów szkoły.

– młodzież uczymy nie tylko zawodu, ale także samodzielności i odpowiedzialności. Każdy uczeń szkoły branżowej oraz technikum, który ma okazje uczestniczyć w warsztatach szkolnych pracuje na nowoczesnym sprzęcie, szkolony jest przez doświadczonych i świetnych nauczycieli zawodu. Finalnie, każdy nasz absolwent jest bardzo dobrze przygotowany do rozwijania swojej dalszej kariery zawodowej.

Na warsztatach szkolnych powstają wszystkie przysmaki m.in. ciasteczka, rogaliki, drożdżówki, ciasta, gołąbki, pierogi, krokiety, naleśniki, burgery, panierowane skrzydełka oraz przeróżne sałatki i zupy. Wszystkie te rzeczy codziennie przygotowują uczniowie z klas branżowych i technicznych i wszystkie można zakupić w szkolnej kawiarence i stołówce.

Potrawy powstają pod czujnym okiem pani kierownik warsztatów szkolnych Bożeny Matysek,

– ta praca to moja pasja od ponad 24 lat. Pomimo, że jest wymagająca, to bardzo ją lubię, a z młodzieżą świetnie się dogaduję. Cieszę się, gdy tarnogórzanie zaopatrujący się w naszej stołówce są zachwyceni jakością potraw, to zasługa naszych uczniów, którzy na zajęciach przedmiotów zawodowych oraz na warsztatach szklonych dają z siebie 100% – stwierdza pani kierownik.

– serdecznie zapraszam młodzież ze szkół podstawowych do skorzystania z naszej ciekawej i różnorodnej oferty edukacyjnej m.in. w technikach i klasach branżowych – zachęca dyrektor Tomasz Respondek.

W każdy poniedziałek (w dni robocze) od 8.30 w szkolnej stołówce każdy może kupić świeże kanapki, ciasteczka, pierniczki, a od 12.00 krokiety, gołąbki, pierogi, naleśniki i inne świetnie przyrządzone przysmaki. We wtorek można się załapać na cieplutkie swojskie rogaliki i drożdżówki, a następnie na pyszny obiad i tak codziennie coś innego. Kawiarenka czynna jest od 8.30, a stołówka od 12.00 do 15.30 – podsumowuje dyrektor.

budynek szkoły
Zadzwoń teraz