Uczniowie trzeciej klasy z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich (kierunku Technik Żywienia i Obsługi Gastronomicznej) odbyli w ubiegłym tygodniu warsztaty w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Warsztaty są efektem współpracy powiatu tarnogórskiego z Śląskim Uniwersytetem Medycznym (SUM) i dają możliwość promowania najlepszych uczniów oraz pomagają poszerzać ich wiedzę i umiejętności w praktyce.
Uczniom z tarnogórskiej placówki towarzyszył podczas warsztatów członek zarządu powiatu Stanisław Torbus, który wyraził ogromną radość ze współpracy z SUM. Zaznaczył również, że szereg prowadzonych przez powiat działań w kierunku rozwoju praktyk, warsztatów i poszerzana stale współpraca z różnymi ośrodkami wpływa na coraz większą atrakcyjność edukacyjną tarnogórskich placówek i ma zachęcić młode osoby do kontynuacji nauki w naszym regionie.
Uczestnicy zajęć, pod nadzorem pracowników Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, przygotowali aranżacje z owoców i warzyw, które następnie fotografowali. Powstały również zdrowe sałatki, koktajle oraz owsiane ciasteczka. Uczniowie dzięki warsztatom poszerzyli również wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania i polityki żywieniowej.
Galeria zdjęć z zasobów SUM.