Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych w powiecie organizowane są liczne warsztaty oraz konkursy, które wspomagają kultywowanie naszych tradycji i zwyczajów. 4 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim odbył się Konkurs Potraw Wielkanocnych. Uczniowie przygotowali potrawy, które zostały poddane ocenie komisji konkursowej.
Zwycięzcy konkursu w kategoriach:
zupa na świąteczny stół:
- miejsce – zupa chrzanowa I : Tadeusz Karcz i Martyna Prochacka,
- miejsce – wielkanocny żurek z chrzanem : Julia Oblak i Oliwia Korfel,
- miejsce – zupa chrzanowa II : Karolina Maniura i Nikola Mazur.
danie zasadnicze :
- miejsce – królik pieczony z pieczarkami i ziemniakami : Wiktor Domogała i Ewa Kowalczyk,
- miejsce – pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem : Marta Staniecka i Emilia Krzymińska,
- miejsce – rolada z indyka z purée ziemniaczanym i sałatką warzywną : Zuzanna Nowak i Zuzanna Woś.
świąteczny deser:
- miejsce – jajeczka wielkanocne : Julia Oblak i Oliwia Korfel,
- miejsce – serowa babka wielkanocna : Joanna Ciongwa i Viktoria Jendrysczyk,
- miejsce – babka majonezowa : Martyna Prochacka i Tadeusz Karcz.
Z ramienia powiatu w degustacji potraw konkursowych wziął udział Członek Zarządu Powiatu Krzysztof Łoziński.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom udziału w konkursie oraz kreatywności w interpretacji przepisów kulinarnych.
Źródło: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim