Warsztaty, konkursy i rękodzieło

Data publikacji: 6 kwietnia 2023
potrawy, kolaż zdjęć różnych potraw

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych w powiecie organizowane są liczne warsztaty oraz konkursy, które wspomagają kultywowanie naszych tradycji i zwyczajów. 4 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim odbył się Konkurs Potraw Wielkanocnych. Uczniowie przygotowali potrawy, które zostały poddane ocenie komisji konkursowej.

Zwycięzcy konkursu w kategoriach:

zupa na świąteczny stół:

  1. miejsce – zupa chrzanowa I : Tadeusz Karcz i Martyna Prochacka,
  2. miejsce – wielkanocny żurek z chrzanem : Julia Oblak i Oliwia Korfel,
  3. miejsce – zupa chrzanowa II : Karolina Maniura i Nikola Mazur.

danie zasadnicze :

  1. miejsce – królik pieczony z pieczarkami i ziemniakami : Wiktor Domogała i Ewa Kowalczyk,
  2. miejsce – pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem : Marta Staniecka i Emilia Krzymińska,
  3. miejsce – rolada z indyka z purée ziemniaczanym i sałatką warzywną : Zuzanna Nowak i Zuzanna Woś.

świąteczny deser:

  1. miejsce – jajeczka wielkanocne : Julia Oblak i Oliwia Korfel,
  2. miejsce – serowa babka wielkanocna : Joanna Ciongwa i Viktoria Jendrysczyk,
  3. miejsce – babka majonezowa : Martyna Prochacka i Tadeusz Karcz.

Z ramienia powiatu w degustacji potraw konkursowych wziął udział Członek Zarządu Powiatu Krzysztof Łoziński.

Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom udziału w konkursie oraz kreatywności w interpretacji przepisów kulinarnych.

Źródło: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim

Zadzwoń teraz