Nauka gotowania, praca, ale przede wszystkim rodzinna atmosfera towarzyszyła warsztatom kulinarnym prowadzonym przez jednego najlepszych polskich kucharzy. W czwartek 18 maja, w tarnogórskim „Gastronomiku” odbyły się warsztaty z Dawidem Grucelem z Chefs Culinar Polska.
Uczniowie Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach mieli okazję poznać tajniki włoskiej kuchni i pod czujnym okiem olimpijskiego Mistrza gotować wybrane potrawy.
Podczas wspólnego gotowania panowała rodzinna atmosfera. Każdy, kto uczestniczył w warsztatach, poznał nie tylko sposób przygotowania, ale także odpowiedniego podania potraw.
Ponadto Dawid Grucel opowiedział o swojej karierze kulinarnej, zdobywaniu doświadczenia, a także możliwościach i pozytywnych perspektywach zawodu kucharza. Udział i reprezentacja Polski w Olimpiadzie w Stuttgarcie, czy wicemistrzostwo Europy w zawodach szefów kuchni i praca dla restauratorów z całego świata, to atuty, którymi może poszczyć się niewielu kucharzy.
Odbywająca się co cztery lata Olimpiada Kulinarna to największe wydarzenie w gastronomicznym świecie. W 2020 roku w Olimpiadzie wzięło udział ponad 2 tys. szefów kuchni z 60 krajów świata. Kucharze rywalizują zespołowo i indywidualnie. Dla Narodowej Reprezentacji Kucharzy Polski, do której został powołany Dawid Grucel, Olimpiada w Stuttgarcie zaowocowała trzema srebrnymi medalami.
Tego typu spotkania, jak przeprowadzone warsztaty, jeszcze bardziej motywują młodzież do nauki zawodu, szlifowania języków obcych oraz doskonalenia warsztatu kulinarnego. To też okazja do poznania ciekawych ludzi i ich doświadczeń zawodowych.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy popisu kulinarnego i wspaniałych efektów warsztatów. Mistrzowi Olimpijskiemu dziękujemy za miłą atmosferę podczas szkolenia.