Pierogi z kapustą i grzybami, barszczyk z uszkami, makówki, sernik, makowiec, sałatka jarzynowa, paszteciki, zaś przede wszystkim karp – na takie smakołyki mogli liczyć uczestnicy Rodzinnego Konkursu Potraw Wigilijnych, który odbył się 2 grudnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach.
Jury w składzie: Łukasz Wylenżek (Bakels Polska), Tomasz Dudek (Sweet Decor), Piotr i Roch Ogińscy (Kocham Gotować!) oraz Mateusz Güncel (finalista VI edycji programu Masterchef) mieli niełatwe zadanie do wykonania. 20 zespołów złożonych z uczniów oraz członków ich rodzin stanęło w rywalizacji o najsmaczniejszą potrawę wigilijną.
Komisja kierowała się przede wszystkim smakiem potraw, sposobem podania, wrażeniami wizualnymi i kreatywną kompozycją smaków oraz aromatów. Było tradycyjnie ale również z nutką współczesnych trendów, szczególnie cukierniczych.
I miejsce zajęła drużyna, która przygotowała klasycznego karpia w ciekawej panierce, która skradła serca członków jury.
To już druga edycja Rodzinnego Konkursu w tarnogórskim Gastronomiku, organizatorzy zastanawiają się nad wielkanocną wersją takiej rywalizacji.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych inspiracji kulinarnych, realizowanych na talerzu.