W środę, 19 listopada, w Bibliotece i Ośrodku Kultury Gminy Ożarowice w Tąpkowicach odbył się XXI Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych, przeprowadzony w tym roku pod hasłem „Geburtstag – śląskie urodziny”. W wydarzeniu wzięło udział 14 Kół Gospodyń Wiejskich oraz zespołów pielęgnujących regionalne tradycje kulinarne.
Pierwsze miejsce w konkursie zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Chechła. Drugą lokatę zajęli „Ossianie”, natomiast trzecie miejsce przypadło Aktywnym Ziomalom z Czekanowa. Uczestnicy zaprezentowali bogaty wachlarz śląskich potraw oraz wyjątkowe aranżacje stołów, na których pojawiły się m.in. szałot, wuszt, galert, hekele oraz tradycyjne śląskie maszkyty. Jury oceniało smak, estetykę podania, kreatywność oraz zgodność z regionalnym charakterem konkursu.
W skład trzyosobowej komisji konkursowej weszła Wicestarosta Tarnogórski Anna Kubica, która wzięła udział w wydarzeniu i podjęła się wyjątkowo trudnego zadania degustacji potraw wszystkich czternastu zespołów.
W konkursie uczestniczyli:
• Koło Gospodyń Wiejskich w Ożarowicach
• Koło Gospodyń Wiejskich w Świerklańcu
• Koło Gospodyń Wiejskich Orzech Rękodzieło
• Opatowickie Koło Gospodyń
• Koło Gospodyń Wiejskich Nowe Chechło
• Koło Gospodyń Wiejskich Nakło Śląskie Rękodzieło
• Stowarzyszenie Stolarzowickich Gospodyń
• Zespół Folklorystyczny Brynica
• Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim
• Koło Gospodyń Wiejskich Katarzynki w Karchowicach
• Zespół Śpiewaczy „Ossianie”
• Koło Gospodyń Wiejskich Aktywni Ziomale z Czekanowa
• Koło Gospodyń Wiejskich w Zendku
• Koło Gospodyń Wiejskich w Niezdarze










